Η αρχή του τέλους της παντοκρατορίας των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών, του Σίμου Δαλκυριάδη 

Η κάνναβη είναι ένα φυτό πανάκεια. Με τις εκατοντάδες χημικές ενώσεις που περιέχει (κανναβινοειδή, τερπενοειδή και φλαβονοειδή) και με τους δεκάδες διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των χημικών ενώσεων στις διάφορες ποικιλίες της (τα λεγόμενα chemvars, χημικοποικιλίες), αποτελεί ήδη το κατάλληλο φάρμακο για την θεραπεία και την αντιμετώπιση δεκάδων ασθενειών. Ασθένειες που είτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν, είτε τις αντιμετωπίζουν με μεγάλο κόστος από τις πολλές και επικίνδυνες παρενέργειες. Ακόμα και ασθένειες που τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αντιμετωπίζουν σχετικά καλά, τα σκευάσματα κάνναβης της αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα.

Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο εικασίες και προπαγάνδα για την επικινδυνότητα της κάνναβης. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούσαν και προσπαθούν να βγάλουν άχρηστη ή επικίνδυνη την κάνναβη γιατί ξέρουν ότι έτσι και αρχίσει η νόμιμη ιατρική της χρήση σε ασθενείς, τα φάρμακα που τους αποφέρουν δισεκατομμύρια κέρδη θα καταλήξουν στα σκουπίδια (εκεί που ανήκουν δηλαδή). Με νύχια και με δόντια, με πιέσεις και διαθέτοντας εκατομμύρια σε καμπάνιες και σε “επιστημονικές” έρευνες προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κάνναβη είναι καταστροφική.

Όμως η διάψευση τους είναι πλέον πασιφανής. Όπου χρησιμοποιείται η κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς σώζει ζωές, βελτιώνει καθημερινότητες, δίνει ελπίδα εκεί που όλα είχαν χαθεί.

Μια πρόσφατη μελέτη/έρευνα φέρνει στο φως αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το παρόν και το μέλλον των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπου γίνεται διαθέσιμη η νόμιμη ιατρική χρήση της κάνναβης. Μεταφράσαμε ένα άρθρο που παρουσιάζει την έρευνα και φυσικά και την ίδια την έρευνα. Καλή ανάγνωση.

Ένα εντυπωσιακό γράφημα δείχνει γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες παλεύουν ενάντια στην νομιμοποίηση της κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: The Washington Post, “One striking chart shows why pharma companies are fighting legal marijuana” https://www.washingtonpost.com/…/one-striking-chart-shows-…/, By Christopher Ingraham https://www.washingtonpost.com/people/christopher-ingraham/, July 13, 2016)

Υπάρχει μια σειρά από έρευνες[1] που δείχνει ότι η κατάχρηση παυσίπονων και οι υπερβολικές δόσεις είναι χαμηλότερες σε πολιτείες που έχουν νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Αυτές οι μελέτες έχουν εξάγει το γενικό συμπέρασμα ότι όπου υπάρχει διαθέσιμη η κάνναβη για ιατρική χρήση, οι ασθενείς που υποφέρουν από πόνο επιλέγουν όλο και περισσότερο την κάνναβη αντί τα ισχυρά και θανατηφόρα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αλλά κάτι τέτοιο ήταν πάντα μια υπόθεση.
[1] “How medical marijuana could literally save lives” (Πώς η ιατρική χρήση της κάνναβης θα μπορούσε να σώσει κυριολεκτικά ζωές) https://www.washingtonpost.com/…/how-medical-marijuana-cou…/

Τώρα, μια νέα μελέτη, που κυκλοφόρησε στο περιοδικό Health Affairs[2], επικυρώνει αυτά τα ευρήματα παρέχοντας σαφή στοιχεία για το χαμένο κρίκο στην αιτιακή αλυσίδα από την ιατρική χρήση της κάνναβης έως τις υπερβολικές δόσεις. Οι Ashley και W. David Bradford, κόρη και πατέρας ερευνητές στο University of Georgia, μελέτησαν τη βάση δεδομένων όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Medicare Part D[3] από το 2010 έως το 2013.
[2] “Medical Marijuana Laws Reduce Prescription Medication Use In Medicare Part D” (Οι νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνουν τη χρήση συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγωγής στο Medicare Part D)
http://content.healthaffairs.org/content/35/7/1230
(Σημείωση: έχουμε συμπεριλάβει την μετάφραση όλη της μελέτης παρακάτω)
[3] “Drug coverage (Part D)” https://www.medicare.gov/part-d/

Διαπίστωσαν ότι, στις 17 πολιτείες που υπάρχει νόμος για την ιατρική χρήση της κάνναβης, που τέθηκε σε ισχύ μέχρι το 2013, οι συνταγές για παυσίπονα και για άλλες κατηγορίες φαρμάκων μειώθηκαν έντονα σε σύγκριση με τις πολιτείες που δεν διέθεταν αντίστοιχη νομοθεσία για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Οι απορρίψεις ήταν αρκετά σημαντικές: στις πολιτείες με νόμο για την ιατρική χρήση της κάνναβης, ο μέσος γιατρός συνταγογράφησε 265 λιγότερες δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ετησίως, 486 λιγότερες δόσεις φαρμάκων για κρίσεις, 541 λιγότερες δόσεις για φάρμακα αντι-ναυτίας και 562 λιγότερες δόσεις φαρμάκων κατά του άγχους.

Όμως, αυτό που αποτελεί μεγάλη έκπληξη είναι ότι, ο τυπικός γιατρός σε πολιτείες με νομοθεσία για την ιατρική χρήση της κάνναβης, συνταγογράφησε 1.826 λιγότερες δόσεις παυσίπονων σε ένα δεδομένο έτος.
(βλ. Εικόνα 2 “Λιγότερα συνταγογραφούμενα χάπια σε πολιτείες με νομοθεσία για την ιατρική χρήση της κάνναβης”)

Αυτές οι ιατρικές καταστάσεις είναι μεταξύ εκείνων για τις οποίες η ιατρική χρήση της κάνναβης συνήθως εγκρίνεται σύμφωνα με τους πολιτειακούς νόμους. Έτσι, ως έναν έλεγχο, οι Bradfords έκαναν μια παρόμοια ανάλυση για τις κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία συνήθως δεν συστήνεται η ιατρική χρήση της κάνναβης -όπως τα αραιωτικά αίματος, τα αντι-ιικά φάρμακα και τα αντιβιοτικά. Και σε αυτά τα φάρμακα, δεν βρήκαν αλλαγές στις συνήθεις πρακτικές συνταγογράφησης μετά τη θεσμοθέτηση των νόμων για την κάνναβη.

“Αυτό παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι οι παρατηρούμενες μετατοπίσεις στα πρότυπα συνταγογράφησης οφειλόταν πράγματι στην θεσμοθέτηση των νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης”, γράφουν.

Σε ένα δελτίο τύπου[4], η συγγραφέας Ashley Bradford έγραψε: “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη ως φάρμακο και όχι μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς”.
[4] “Not blowing smoke: Research finds medical marijuana lowers prescription drug use” (Είναι αλήθεια: Έρευνα βρίσκει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνει τη χρήση φαρμάκων με συνταγή) http://news.uga.edu/…/medical-marijuana-lowers-prescriptio…/

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στα δεδομένα είναι το γλαύκωμα, για το οποίο παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση της ζήτησης παραδοσιακών φαρμάκων στις πολιτείες που έχουν νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Είναι συνηθισμένο να αναφέρεται ως μια προϋπόθεση έγκρισης σύμφωνα με τους νόμους για την κάνναβη και οι μελέτες έχουν δείξει[5] ότι η κάνναβη παρέχει κάποιο βαθμό προσωρινής ανακούφισης των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης.
[5] “Does Marijuana Help Treat Glaucoma?” (Η μαριχουάνα βοηθά στη θεραπεία του γλαυκώματος;) http://www.aao.org/…/tip…/medical-marijuana-glaucom-treament

Οι Bradfords υποθέτουν ότι η σύντομη διάρκεια της ανακούφισης που έχει η κάνναβη για το γλαύκωμα –περίπου για μια ώρα μόνο– μπορεί να προκαλέσει πραγματικά μεγαλύτερη ζήτηση στα παραδοσιακά φάρμακα για το γλαύκωμα. Οι ασθενείς με γλαύκωμα μπορεί να βιώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τη κάνναβη, η οποία μπορεί να τους ωθήσει να αναζητήσουν άλλες, ισχυρές επιλογές θεραπείας από τους γιατρούς τους.

Οι αριθμοί για τις συνταγογραφήσεις παυσίπονων στις πολιτείες με νόμους για την ιατρική κάνναβη είναι πιθανό να προκαλέσουν κάποια ανησυχία στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο του λόμπι που είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση της κάνναβης, χρηματοδοτώντας την έρευνα ενάντια στην κάνναβη από πανεπιστημιακούς[6] και διοχετεύοντας ροή δολαρίων σε ομάδες[7], όπως οι Community Anti-Drug of America, που αντιτίθενται στη νομιμοποίηση της κάνναβης.
[6] “Leading Anti-Marijuana Academics Are Paid By Painkiller Drug Companies” (Οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί κατά της μαριχουάνας πληρώνονται από εταιρείες φαρμάκων που παράγουν παυσίπονα) https://news.vice.com/…/leading-anti-marijuana-academics-ar…
[7] “Marijuana Legalization: Pharmaceuticals, Alcohol Industry Among Biggest Opponents Of Legal Weed” (Νομιμοποίηση μαριχουάνας: Οι φαρμακευτικές εταιρίες και η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών μεταξύ των μεγαλύτερων αντιπάλων της νόμιμης κάνναβης) http://www.ibtimes.com/marijuana-legal-pharmaceuticals-alco…

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επίσης ασκήσει πιέσεις στους ομοσπονδιακούς οργανισμούς για να εμποδίζουν τους νόμους για την απελευθέρωση της κάνναβης. Σε μια περίπτωση, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από το γραφείο του Γερ. Kirsten Gillibrand (DN.Y.)[8], το Department of Health and Human Services πρότεινε[9] να μεταφερθεί η THC, η κύρια ψυχοδραστική χημική ένωση στην κάνναβη, από τον Πίνακα 1 στον Πίνακα 3 του νόμου Controlled Substances Act –δηλαδή σε μια λιγότερο περιοριστική κατηγορία που θα αναγνώριζε την ιατρική χρησιμότητα της ως φάρμακο και θα διευκόλυνε την έρευνα και τη συνταγογράφηση. Αρκετούς μήνες μετά την υποβολή της συγκεκριμένης σύστασης, τουλάχιστον μία εταιρεία φαρμάκων που κατασκευάζει μια συνθετική εκδοχή της THC –η οποία πιθανότατα θα έπρεπε να ανταγωνιστεί με οποιαδήποτε φυσικά παράγωγα– έγραψε στην υπηρεσία Drug Enforcement Administration για να εκφράσει την αντίθεσή της στην ανακατάταξη της φυσικής THC, αναφέροντας “την δυναμική κατάχρησης με όρους της ανάγκης καλλιέργειας σημαντικού όγκου φυτειών κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
[8] “Senator Gillibrand, Joined By Bipartisan Group Of Senators And Representatives, Urge DEA To Remove Barriers To Research On Medical Marijuana, Request Meeting” (Ο Γερουσιαστής Gillibrand, συνέδραμε με την ομάδα Bipartisan Group Of Senators And Representatives, προτρέποντας την DEA να αφαιρέσει τα εμπόδια στην έρευνα σχετικά με την ιατρική μαριχουάνα, σε μια σύσκεψη) https://www.gillibrand.senate.gov/…/senator-gillibrand-join…
[9] http://www.washingtonpost.com/…/HHS-Recommendation-to-Resch…
[10] http://www.washingtonpost.com/…/Synthetic-Competitor-Object…

Η DEA απέρριψε τελικά τη σύσταση του HHS χωρίς εξηγήσεις.

Σε ότι μπορεί να είναι το πιο σημαντικό εύρημα για τη φαρμακευτική βιομηχανία, οι Bradfords πήγαν την ανάλυσή τους ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας την εξοικονόμηση κόστους για το Medicare από τη μειωμένη συνταγογράφηση. Διαπίστωσαν ότι περίπου ένα ποσό 165 εκατομμυρίων δολαρίων εξοικονομήθηκε στις 17 πολιτείες που έχουν νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης το 2013. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι εκτιμώμενες ετήσιες εξοικονομήσεις στο κόστος συνταγογράφησης του Medicare θα έφτανε σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια εάν και τα 50 κράτη είχαν εφαρμόσει παρόμοια προγράμματα.

“Το ποσό αυτό θα αντιπροσώπευε μόλις το 0,5% όλων των δαπανών του Medicare Part D του 2013”, υπολόγισαν.

Η εξοικονόμηση κόστους από μόνη της δεν αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Η βασική γραμμή είναι η καλύτερη υγεία και η έρευνα των Bradford δείχνει ελπιδοφόρα στοιχεία στο ότι οι χρήστες κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς βρίσκουν ανακούφιση από φυτικά σκευάσματα για ιατρικές καταστάσεις που διαφορετικά θα απαιτούσαν αντιμετώπιση με χάπια.

“Τα ευρήματά μας και η υπάρχουσα κλινική βιβλιογραφία υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς ανταποκρίνονται στη νομοθεσία περί ιατρικής χρήσης της κάνναβης σαν να υπάρχουν κλινικά οφέλη από το φάρμακο, γεγονός που προσθέτει στο αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η κατάταξη στο Πίνακα I είναι ξεπερασμένη”, καταλήγει η μελέτη.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι εξετάζει μόνο τις δαπάνες για το Medicare Part D, οι οποίες ισχύουν μόνο για τους ηλικιωμένους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι είναι μεταξύ των πιο απρόθυμων χρηστών κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και αυτό μας λέει ότι η καθαρή επίδραση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στην συνταγογράφηση σε όλους τους ασθενείς μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οι Bradfords θα εξετάσουν επίσης σε μια επερχόμενη μελέτη για το κατά πόσο υπάρχουν παρόμοια πρότυπα για το Medicaid.

“Was it a mistake to push for widespread use of painkillers?”
(Ήταν λάθος να πιέσουμε για την ευρεία χρήση παυσίπονων;)
https://www.washingtonpost.com/…/3c635a84-7ea6-11e7-b2b1-ae…
Διάρκεια 00:03:26
Η Anne McDonald Pritchett, αντιπρόεδρος πολιτικής και έρευνας για το PhRMA, συζητά την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η συζήτηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Coffee@WaPo: Μια συζήτηση πολιτικής σχετικά με τον εθισμό στην Αμερική. (Washington Post Live)

Μελέτη:
Οι νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνουν τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο Medicare Part D.

Αναδημοσίευση με μετάφραση από την μελέτη/έρευνα: “Medical Marijuana Laws Reduce Prescription Medication Use In Medicare Part D.”
των Ashley C. Bradford και W. David Bradford
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27385238
[pdf] https://sci-hub.cc/10.1377/hlthaff.2015.1661

Περίληψη
Η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους τομείς στην αλλαγή της πολιτειακής πολιτικής τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το αν η ιατρική χρήση της κάνναβης αξιοποιείται κλινικά σε σημαντικό βαθμό. Χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με όλες τις συνταγές που συμπληρώθηκαν για τους χρήστες του Medicare Part D από το 2010 έως το 2013, διαπιστώσαμε ότι η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τα οποία η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια κλινική εναλλακτική λύση μειώθηκε σημαντικά, μόλις εφαρμόστηκε ένας νόμος για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Οι εθνικές συνολικές μειώσεις στο πρόγραμμα Medicare και οι δαπάνες των εγγεγραμμένων όταν οι πολιτείες εφάρμοσαν νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης εκτιμήθηκαν να είναι στα 165,2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2013. Η διαθεσιμότητα της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς έχει σημαντική επίδραση στα πρότυπα συνταγογράφησης και δαπανών στο Medicare Part D.
2016, Πρότζεκτ HOPE του The People-to-People Health Foundation, Inc.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η προσπάθεια πολλών πολιτειών να νομιμοποιήσουν την ιατρική χρήση της κάνναβης έχει αποκτήσει ευρεία δημοσιότητα, αν και δεν υπήρξε αντίστοιχη αλλαγή στους ομοσπονδιακούς νόμους για την κάνναβη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία ότι η χρήση της κάνναβης έχει θετική επίδραση στη ζωή πολλών ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες ασθένειες. Παρόλα αυτά, η κάνναβη εξακολουθεί να κατατάσσεται ομοσπονδιακά ως μια ουσία του Πίνακα Ι (η πιο περιοριστική κατηγορία, σύμφωνα με τον νόμο Controlled Substances Act του 1970), πράγμα που σημαίνει ότι θεωρείται ότι δεν έχει “καμία επί του παρόντος αποδεκτή ιατρική χρήση σε θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες”[1 (σελ.40)]. Αυτή η ταξινόμηση επιβάλλει σημαντικά εμπόδια όχι μόνο στην απόκτηση προϊόντων κάνναβης για κλινική χρήση αλλά και στην πραγματοποίηση πρωταρχικής έρευνας σχετικά με τις φαρμακολογικές και συμπεριφορικές επιδράσεις/επιπτώσεις της χρήσης της κάνναβης.

Παρά τα εμπόδια αυτά, είκοσι τέσσερεις πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν υιοθετήσει νόμους που νομιμοποιούν τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Παραδόξως, αν και υπάρχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιβλιογραφία για πολλές έμμεσες επιδράσεις των νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης, σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για το πώς αυτές οι πολιτειακές πολιτικές για την υγεία επηρεάζουν την κλινική περίθαλψη ή τις δαπάνες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτή την μελέτη εξετάζουμε το πώς η εφαρμογή πολιτειακών νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης αλλάζει τα πρότυπα συνταγογράφησης στους ασθενείς και τις δαπάνες του προγράμματος στο Medicare Part D για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από την Food and Drug Administration, FDA (ο αντίστοιχος ΕΟΦ στις ΗΠΑ).

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πολιτειακών πολιτικών για την ιατρική χρήση της κάνναβης[2]. Κάθε πολιτεία που επιτρέπει σήμερα τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς απαιτεί από έναν εξουσιοδοτημένο γιατρό να συστήσει τη χρήση της και απαιτεί να γίνει αυτή η σύσταση μόνο εάν ένας ασθενής παρουσιάζει μία ή περισσότερες ασθένειες από μια συγκεκριμένη λίστα[3]. Η οικιακή καλλιέργεια κάνναβης επιτρέπεται μερικές φορές, αν και κάθε πολιτεία που πέρασε νόμο από το 2009 και μετά για την ιατρική χρήση της κάνναβης συμπεριέλαβε κάποια μορφή ρυθμιζόμενου προγράμματος διανομής[1]. Ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν στους φροντιστές να διανέμουν κάνναβη[1,4]. Επιπλέον, το όριο νόμιμης κατοχής διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πολιτειών[5].

Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις συνέπειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης ήταν εξαιρετικά μικτά. Ιστορικά, οι αντίπαλοι της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης ανέφεραν τον εθισμό, την εγκληματική δραστηριότητα, την κατάσταση της κάνναβης ως ένα λεγόμενο ναρκωτικό πύλη για πιο βαριά ναρκωτικά και την έλλειψη αποδεδειγμένης ιατρικής αξίας από την χρήση κάνναβης, ως τους λόγους παρακώλυσης της ουσίας[5]. Ωστόσο, η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της χρήσης σκληρότερων ναρκωτικών δεν έχει αποδειχθεί ποτέ οριστικά, ούτε έχει σχέση η ιατρική χρήση της κάνναβης με την εγκληματική δραστηριότητα.

Σε μια μελέτη του 2013, ο Mark Anderson και οι συνάδελφοι του ανέφεραν ότι οι θάνατοι στο οδικό δίκτυο μειώθηκαν κατά 8-11% μετά τη θεσμοθέτηση της πολιτειακής νομοθεσίας για την ιατρική χρήση της κάνναβης[6]. Η Sarah Lynne-Landsman και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από την Youth Risk Behavior Survey χρησιμοποιώντας ένα σχεδιασμό διαφοράς-με-διαφορά για την εκτίμηση των επιπτώσεων των νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην χρήση κάνναβης από τους εφήβους[7]. Η μελέτη αυτή δεν διαπίστωσε καμία επίδραση στον αυτοαναφερόμενο επιπολασμό ή στην συχνότητα χρήσης. Αντίθετα, η Melanie Wall και οι συνάδελφοί της ανέφεραν ότι οι πολιτείες που ψήφισαν νόμο για την ιατρική χρήση της κάνναβης είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά χρήσης και κατάχρησης της κάνναβης στους εφήβους, σε σύγκριση με τις πολιτείες χωρίς τέτοιο νόμο, αν και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνενώσεις[8]. Σε μια μεταγενέστερη μελέτη που προσπάθησε να επαναλάβει τα αποτελέσματα των Wall και των συναδέλφων της, ο Sam Harper και οι συνάδελφοι του διαπίστωσαν ότι όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές μεθόδους που αναγνώρισαν αιτιώδη αποτελέσματα, η επίδραση των νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης στη χρήση ναρκωτικών εξαφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό[9].

Αυτά τα ευρήματα είναι αντιπροσωπευτικά μιας μη ομογενοποιημένης βιβλιογραφίας. Οι παλαιότερες μελέτες δεν χρησιμοποίησαν γενικά στατιστικές μεθόδους όπως αυτές του Harper και των συναδέλφων του, αλλά οι μετέπειτα μελέτες το έκαναν –και οι μετέπειτα μελέτες έτειναν να βρίσκουν μόνο ασήμαντα αποτελέσματα ή ένα μείγμα σημαντικών και ασήμαντων.

Ένα ζήτημα που έχει λάβει εκπληκτικά λίγη προσοχή είναι το ερώτημα εάν η ιατρική χρήση της κάνναβης χρησιμοποιείται κλινικά σε σημαντικό βαθμό. Στο βαθμό που οι γιατροί συστήνουν τη χρήση κάνναβης στους ασθενείς τους για τη διαχείριση των συνθηκών που μπορεί να θεραπεύσει, σύμφωνα με τις κλινικές ενδείξεις, θα περίμενε κανείς ότι η κάνναβη θα υποκαθιστά κυρίως τα υπάρχοντα συνταγογραφούμενα φάρμακα (για ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν σε προηγούμενη θεραπεία ή σε όποιους ανταποκρίνονται καλύτερα στη κάνναβη απ’ ότι στην προηγούμενη θεραπεία). Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να διερευνούν εάν η έγκριση από την πολιτεία για την ιατρική χρήση της κάνναβης αλλάζει τα πρότυπα συνταγογράφησης φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από την FDA.

Στη μελέτη αυτή θέσαμε δύο απλές ερωτήσεις. Πρώτον, η εφαρμογή του νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης αλλάζει τα μοτίβα συνταγογράφησης Medicare Part D για τα παραδοσιακά φάρμακα (που έχουν εγκριθεί από την FDA) που αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες με τη κάνναβη; Δεύτερον, αν ναι, ποιος είναι ο αντίκτυπος στις συνολικές δαπάνες –τόσο από το Medicare όσο και από τους εγγεγραμμένους που αποζημιώνονται για τα έξοδα που κάνουν από την τσέπη τους– αυτών των αλλαγών;

Εννοιολογικό πλαίσιο
Δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις μπορούν να κατευθύνουν τη συνταγογραφούμενη συμπεριφορά όταν εφαρμόζεται νόμος για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα που αναμένεται είναι ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από την FDA θα μειωθεί όταν τεθεί σε εφαρμογή ένας νόμος για την ιατρική χρήση κάνναβης, επειδή η κάνναβη είναι συχνά υποκατάστατο των υφιστάμενων θεραπειών. Για τα περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα από την FDA για τα οποία η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να χρησιμεύσει ως αντικατάσταση, υποθέσαμε ότι η συνταγογράφηση θα μειωνόταν.

Ωστόσο, αυτό το μοντέλο αποτελέσματος υποκατάστασης δεν λαμβάνει υπόψη τη δευτερεύουσα επίδραση από τη διεύρυνση της ζήτησης που μπορεί να προκύψει από την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος. Όταν διατεθούν νέα προϊόντα, οι ομάδες πληροφοριών αλλάζουν λόγω των επιδράσεων όπως η συζήτηση της θεραπευτικής επιλογής στα μέσα. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης μπορεί να προσελκύσει νέους ασθενείς στα γραφεία των γιατρών, όπως συμβαίνει με τη διαφήμιση που απευθύνεται σε καταναλωτές[10-12]. Αν όλοι οι νέοι ασθενείς δεν εκτρέπονται προς την κάνναβη, τότε η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να αυξηθεί, ακόμη και αν αυτά τα φάρμακα και η κάνναβη είναι κλινικά υποκατάστατα το ένα για τον άλλο.

Το γλαύκωμα είναι μια αξιοσημείωτη κατάσταση για την οποία η επέκταση της ζήτησης μπορεί να βλαστήσει από την υποκατάσταση. Οι κλινικές ενδείξεις είναι πολύ ισχυρές ότι ενώ η κάνναβη μειώνει απότομα την ενδοφθάλμια πίεση, η επίδραση διαρκεί μόνο περίπου μία ώρα[13]. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι ασθενείς που αναζητούν θεραπεία για το γλαύκωμα αφού μάθουν για τα πιθανά οφέλη της κάνναβης είναι πιθανό να λάβουν συνταγή για φάρμακο που έχει εγκριθεί από την FDA. Η πρόγνωση για το γλαύκωμα που δεν έχει υποστεί αγωγή είναι πολύ δυσοίωνη. Επομένως, αναμενόταν ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων για το γλαύκωμα θα παραμείνει αμετάβλητη ή ακόμα και θα αυξηθεί με την εφαρμογή ενός νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Μελέτη Δεδομένων και Μεθόδων
Δεδομένα
Τα δεδομένα μας προέρχονται από τον αναλυτικό φάκελο του Medicare Part D για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (Prescription Drug Event Standard Analytic File) για την περίοδο 2010-13. Αυτά τα δεδομένα περιέχουν πληροφορίες για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Medicare Part D. Κάθε αρχείο στα δεδομένα αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο φάρμακο που συνταγογραφείται από έναν γιατρό σε ένα δεδομένο έτος και περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αριθμό ημερήσιων δόσεων που έχουν συμπληρωθεί και τις συνολικές δαπάνες (το ποσό που καλύπτεται από το Medicare, τις δαπάνες των ασθενών που πλήρωσαν από την τσέπη τους και οποιεσδήποτε επιδοτήσεις χαμηλού εισοδήματος για τις εκπτώσεις και τις αποζημιώσεις βάσει του νόμου Affordable Care Act). Συνδέσαμε τα δεδομένα αυτά με βασικές πληροφορίες σχετικά με τους συνταγογραφούντες ιατρούς, συμπεριλαμβανομένων του φύλου, της ειδικότητας και της θέσης της κατοικίας και τις διευθύνσεις εργασίας[14]. Τα δεδομένα αναφοράς περιείχαν περισσότερες από ογδόντα επτά εκατομμύρια καταγραφές γιατρού-φαρμάκου-έτους.

Περιορίσαμε την ανάλυση σε φάρμακα που αντιμετωπίζουν συνθήκες για τις οποίες η κάνναβη μπορεί να αποτελεί εναλλακτική θεραπεία. Πήραμε καθοδήγηση σχετικά με τις ιατρικές συνθήκες αυτής της κατηγορίας από τη νομοθεσία των πολιτειών για την ιατρική χρήση της κάνναβης, η οποία ρητά αναφέρει ορισμένες προϋποθέσεις[15], από τις περιλήψεις των κλινικών στοιχείων σε μια επισκόπηση του Institute of Medicine του 1999[13] και από μια πρόσφατη περιεκτική μετα-ανάλυση[16]. Επιλέξαμε εννέα κατηγορίες ευρείας κλινικής κατάστασης για μελέτη, με βάση τη διασταύρωση των αναθεωρημένων κλινικών στοιχείων και τον κατάλογο των ιατρικών συνθηκών που αναφέρονται στους πολιτειακούς νόμους περί ιατρικής χρήση της κάνναβης. Ο κατάλογος αυτών των κατηγοριών κατάστασης και οι πληροφορίες σχετικά με τα κλινικά στοιχεία για τη χρήση της κάνναβης στη θεραπεία τους εμφανίζονται στον Πίνακα 1.

Μόλις επιλέχθηκαν οι σχετικές κατηγορίες ιατρικών καταστάσεων, έπρεπε να καθορίσουμε ποια φάρμακα θα μελετήσουμε. Στην κλινική πρακτική, οι ασθενείς μπορούν να συνταγογραφηθούν με φάρμακα που έχουν εγκριθεί επίσημα από το FDA για τη θεραπεία των διαγνωσμένων συνθηκών τους (φάρμακα εντός λίστας) ή με φάρμακα που δεν έχουν τέτοια επίσημη έγκριση (φάρμακα εκτός λίστας)[17]. Εάν επιλέγαμε μόνο τα φάρμακα εντός λίστας, θα παραβλέπαμε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των κατηγοριών ιατρικών καταστάσεων που αναφέρονται στον Πίνακα 1.

Για την ανάλυσή μας, εξήγαμε δεδομένα για όλα τα φάρμακα που βρίσκονταν σε μια τάξη φαρμάκων που είχαν τουλάχιστον μία επιλογή εντός λίστας για την αντιμετώπιση μίας ή περισσοτέρων από τις κατηγορίες ιατρικών καταστάσεων που αναφέρονται στον Πίνακα 1. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα σύνολο και από τα δύο είδη φαρμάκων, και των εντός λίστας και των εκτός λίστας που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καθεμιάς από τις κατηγορίες των ιατρικών συνθηκών της μελέτης μας, εξαιρώντας παράλληλα τα φάρμακα εκτός λίστας τα οποία ήταν φαρμακολογικά απομακρυσμένα από τα εντός λίστας που επιλέχθηκαν.

Η έρευνά μας δείχνει ότι όσο πιο διαδεδομένη είναι η πολιτειακή έγκριση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης τόσο περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει μέτρια ελάφρυνση των δημοσιονομικών οικονομικών.

Αποθηκεύσαμε αυτά τα δεδομένα συνταγογράφησης σε χωριστά σύνολα αναλυτικών δεδομένων, ένα για κάθε κατηγορία ιατρικής κατάστασης που αναφέρεται στον Πίνακα 1. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν σε επίπεδο γιατρού-έτους, έτσι ώστε κάθε γραμμή στα δεδομένα να αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ημερήσιων δόσεων (και σε σχέση με το πρόγραμμα Medicare και για τα εκτός επιδότησης έξοδα) που καταγράφηκαν για όλες τις συνταγές που συντάχθηκαν από κάθε γιατρό στην συγκεκριμένη κατηγορία κατάστασης κάθε χρόνο. Τα τελικά σύνολα των αναλυτικών δεδομένων για τον γιατρό, τα οποία ήταν συγκεντρώσεις όλων των συνταγών του Medicare Part D για τα επιλεγμένα φάρμακα, κυμαίνονταν σε μέγεθος από 588.808 διαγνώσεις για το δείγμα διάγνωσης σπαστικότητας σε 2.496.688 διαγνώσεις για το δείγμα διάγνωσης πόνου.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής δεδομένων και δεδομένων μπορείτε να βρείτε στο Παράρτημα[18] που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Βασικά μοντέλα
Η βασική μεταβλητή ενδιαφέροντος ήταν ένας δείκτης για το πότε οι συνταγές συμπληρώθηκαν σε μια πολιτεία και την χρονιά που εφαρμόστηκε νόμος για την ιατρικό χρήση της κάνναβης –δηλαδή, όταν ήταν νόμιμο για τους κατοίκους της πολιτείας είτε να χρησιμοποιήσουν κάνναβη στο σπίτι είτε να αγοράζουν κάνναβη από ένα κατάστημα διάθεσης (dispensary) και που ένα τέτοιο κατάστημα διάθεσης άνοιξε. Τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν τους γιατρούς και τα χαρακτηριστικά της πολιτείας. Περιλαμβάνουν επίσης δημογραφικές μεταβλητές σε επίπεδο επαρχίας από τα Area Health Resources Files όπου ήταν αναμενόμενο να επηρεαστεί η συνολική ζήτηση για τα φάρμακα που χορηγούνται βάσει του Medicare Part D[19].

Χρησιμοποιήσαμε ένα απλό πλαίσιο παλινδρόμησης διαφορών που υπολογίζεται ξεχωριστά για καθεμία από τις εννέα κατηγορίες συνθηκών που αναφέρονται στον Πίνακα 1. Όλα τα μοντέλα υπολογίστηκαν με παλινδρομήσεις ελάχιστων τετραγώνων. Κάθε ένα από τα εκτιμώμενα μοντέλα διορθώθηκε για την ομαδοποίηση σε επίπεδο γιατρού. Λεπτομέρειες για τις μεταβλητές του μοντέλου περιλαμβάνονται στο Παράρτημα[18].

Εκτός από την εκτίμηση των αλλαγών στα πρότυπα συνταγογράφησης με την εφαρμογή ενός νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης, εκτιμήσαμε τις αλλαγές στις πληρωμές του Medicare Part D (συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών επιχορηγήσεων χαμηλού εισοδήματος για τις αποζημιώσεις και τις εκπτώσεις) και τις δαπάνες που οι ασθενείς έκαναν από την τσέπη τους. Λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της ανάλυσης υπάρχουν στο Παράστημα[18].

Περιορισμοί
Η μελέτη μας είχε αρκετούς περιορισμούς. Πρώτον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς του Medicare μπορεί να αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό ατόμων που κάνουν ιατρική χρήση της κάνναβης και ότι μόνο το 13-27% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω[20,21]. Έτσι, ενώ η μελέτη μας φωτίζει τις συμπεριφορές ενός γενικά γηραιότερου πληθυσμού ως απόκριση στην εφαρμογή νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης, απαιτείται μελλοντική έρευνα για να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε νεότερα άτομα.

Δεύτερον, η μελέτη μας σχετικά με τη συμπεριφορά στην συνταγογράφηση σε επίπεδο γιατρού δεν μπορούσε να διερευνήσει σημαντικά υπόλοιπα ερωτήματα σχετικά με τον μηχανισμό αυτής της συμπεριφοράς-αντίδρασης. Είναι βέβαιο ότι τα φάρμακα με γνωστή ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προφίλ δοσολογίας υπέρ της χρήσης κάνναβης (παρά το εύλογα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας) θα μπορούσε να είναι επιβλαβής υπό ορισμένες συνθήκες. Επιπλέον, οι ασθενείς που μεταβαίνουν από ένα φάρμακο που χορηγείται με ιατρική συνταγή και απαιτεί τακτική παρακολούθηση από τον γιατρό προς την κάνναβη, η οποία δεν απαιτεί παρακολούθηση, μπορεί να παρεμβαίνει με την κοινότητα υγείας λιγότερο συνολικά από ότι πριν από τη μετάβαση στη κάνναβη και η προσκόλληση σε άλλα σημαντικά θεραπευτικά σχήματα θα μπορούσε να διακυβευτεί. Και πάλι, αφήνουμε την εξερεύνηση αυτών των σημαντικών ζητημάτων στη μελλοντική έρευνα.

Αποτελέσματα μελέτης
Οι απλές διμερείς συγκρίσεις μας έδειξαν ότι, με εξαίρεση το γλαύκωμα, υπήρξαν λιγότερες συνταγές για οποιαδήποτε από τις κατηγορίες προϋποθέσεων της μελέτης μας, όταν τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος για την ιατρική χρήση της κάνναβης (Πίνακας 2). Όταν ελέγξαμε για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορές στις συνταγογραφήσεις σε όλες πολιτείες που δεν διέθεταν έναν νόμο για την ιατρική χρήση της κάνναβης, βρήκαμε παρόμοια αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα για τα μοντέλα διαφοράς-σε-διαφορές στις ημερήσιες δόσεις που καταγράφηκαν ήταν εξαιρετικά συνεπείς μεταξύ των κατηγοριών των ιατρικών μας συνθηκών (Πίνακας 3). Για επτά από τις κατηγορίες –αλλά εκτός από το γλαύκωμα και τη σπαστικότητα– διαπιστώσαμε ότι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης οδήγησε σε μια μείωση μεταξύ 265 ημερησίων δόσεων (για την κατάθλιψη) έως και 1.826 ημερήσιων δόσεων (για τον πόνο) που καταγράφηκαν ανά γιατρό ανά έτος. Οι επιπτώσεις του νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης σε αυτές τις επτά κατηγορίες ήταν όλες σημαντικές (p <0:01), με μεγέθη που ήταν οικονομικά σημαντικά. Δεν βρήκαμε στατιστικά ή οικονομικά σημαντικές επιδράσεις για το γλαύκωμα ή την σπαστικότητα.

Για να επιβεβαιωθεί ότι οι επιπτώσεις αυτές σαφώς σχετίζονταν με την εφαρμογή ενός νόμου για τη ιατρική χρήση της κάνναβης και δεν οφείλονταν σε κάποια αβίαστα χαρακτηριστικά των πολιτειών που επηρέασαν τη γενική συνταγογράφηση και την υιοθέτηση ενός νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης, επιλέξαμε φάρμακα από τέσσερις κατηγορίες –παράγοντες αραίωσης αίματος, παράγοντες διέγερσης φωσφόρου, αντι-ικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της γρίπης και αντιβιοτικά– στα οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις οποιουδήποτε ευεργετικού (ή επιβλαβούς) αποτελέσματος από την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Δεν διαπιστώσαμε αλλαγές μετά την εφαρμογή ενός νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης στον αριθμό των ημερήσιων δόσεων που συμπληρώθηκαν σε κατηγορίες ιατρικών καταστάσεων που ήταν εκτός της λίστας για την αντιμετώπισή τους με κάνναβη. Αυτό παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι οι παρατηρούμενες μεταβολές των προτύπων συνταγογράφησης στην πραγματικότητα οφείλονται στη θεσμοθέτηση των νόμων για την ιατρική κάνναβη. Τα αποτελέσματα από αυτά τα μοντέλα παρουσιάζονται στο Παράρτημα[18].

Η ανάλυσή μας έδειξε ότι οι δαπάνες για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το Medicare Part D, δηλαδή τόσο οι δαπάνες για το πρόγραμμα όσο και για τις εγγεγραμμένες δαπάνες, μειώθηκαν κατά 104,5 εκατομμύρια δολάρια το 2010 και αυτή η εξοικονόμηση κόστους αυξήθηκε σε 165,2 εκατομμύρια δολάρια έως το 2013 (Πίνακας 4). Αυτές οι μειώσεις εξόδων προέρχονται μόνο από τις 17 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια που είχαν εφαρμόσει νομοθεσία για την ιατρική χρήση της κάνναβης μέχρι το 2013. Υποθέτοντας ότι οι υπόλοιπες πολιτείες θα έχουν ένα παρόμοιο μέγεθος, προβλέπουμε ότι εάν όλες οι πολιτείες υιοθετούσαν μέχρι το 2013 νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης, οι συνολικές δαπάνες για το Medicare Part D θα ήταν λιγότερες κατά 468,1 εκατομμύρια δολάρια σε εκείνο το έτος από ότι θα ήταν αν καμία πολιτεία δεν είχε υιοθετήσει νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Το ποσό αυτό θα αντιπροσώπευε μόλις το 0,5% όλων των δαπανών για το Medicare Part D για το 2013.

Συζήτηση
Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, είκοσι τέσσερεις πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια είχαν περάσει έναν νόμο για την ιατρική χρήση της κάνναβης (αν και δεν είχαν όλες αυτές οι πολιτείες εφαρμόσει πλήρως τους νόμους τους εκείνη την εποχή) και υπάρχει μια αυξανόμενη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τις συνέπειες αυτών των νόμων. Οι ερευνητές έχουν διερευνήσει τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις που σχετίζονται με την ιατρική χρήση της κάνναβης, όπως η μετάβαση από ιατρική χρήση στην ψυχαγωγική μεταξύ των ενηλίκων και της νεολαίας και τις μεταβολές στον αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα μετά την εφαρμογή ενός νόμου για την ιατρική χρήση της κάνναβης, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να διερευνά το βαθμό στον οποίο η κάνναβη χρησιμοποιείται ιατρικά ως αποτέλεσμα της εφαρμογής νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης σε επίπεδο πολιτείας. Σε αυτήν την μελέτη παρέχουμε τα πρώτα, έστω κάπως έμμεσα, αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το κλινικό αντίκτυπο της διαθεσιμότητας της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, εξετάζοντας τον αντίκτυπο που είχε η εφαρμογή νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης πάνω στα από την FDA εγκεκριμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρέχονται από το πρόγραμμα Medicare Part D.

Γενικά, διαπιστώσαμε ότι όταν τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος για την ιατρική χρήση της κάνναβης, η συνταγογράφηση για τα εγκεκριμένα από την FDA συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρέχονται μέσω του Medicare Part D μειώθηκε σημαντικά. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούσαν τα φάρμακα που σχετίζονται με τη σπαστικότητα και το γλαύκωμα. Τελικά εκτιμήσαμε ότι σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα Medicare και οι εγγεγραμμένοι του δαπάνησαν περίπου $165,2 εκατομμύρια λιγότερα το 2013 ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην συμπεριφορά συνταγογράφησης που προκλήθηκαν στις δεκαεπτά πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια, δηλ. στις δικαιοδοσίες που είχαν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης μέχρι τότε.

Οι πολιτικές που αφορούν την κατάλληλη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς αποτελούν το αντικείμενο έντονων και συνεχών συζητήσεων και η έρευνα που παρουσιάσαμε εδώ έχει άμεσες επιπτώσεις πάνω σε πολλαπλές πτυχές της εξέλιξης αυτών των πολιτικών. Οι πολιτειακές μεταρρυθμίσεις των ιατρικών πολιτικών για την κάνναβη περιορίζονται από την τρέχουσα κατάσταση της κάνναβης ως μια ουσία του Πίνακα Ι στο πλαίσιο του νόμου Controlled Substances Act. Το καθεστώς αυτό απαγορεύει κάθε πώληση κάνναβης βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, επειδή η ουσία ορίζεται ότι έχει υψηλό δυναμικό για κατάχρηση και δεν έχει ιατρικό όφελος. Έτσι, πολλοί πολιτειακοί νόμοι αντιβαίνουν τώρα τον ομοσπονδιακό νόμο. Τα ευρήματά μας και η υπάρχουσα κλινική βιβλιογραφία υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς ανταποκρίνονται στην νομοθεσία για τη ιατρική χρήση της κάνναβης σαν να υπάρχουν κλινικά οφέλη για το φάρμακο, γεγονός που προσθέτει στο αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η κατάταξη της κάνναβης στον Πίνακα I είναι ξεπερασμένη.

Επιπρόσθετα, σε μια εποχή που το Medicare βρίσκεται υπό αυξημένη δημοσιονομική πίεση, η έρευνά μας δείχνει ότι η ευρύτερη έγκριση από τις πολιτείες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης θα μπορούσε να προσφέρει μια μέτρια δημοσιονομική ανακούφιση. Αν και ορισμένα από αυτά τα κέρδη είναι πιθανό να είναι μεταφορά κόστους από το πρόγραμμα Medicare σε δικαιούχους που θα είχαν αγοράσει κάνναβη πληρώνοντας από την τσέπη τους, η εξοικονόμηση 468,1 εκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως δεν είναι κάτι το ασήμαντο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 0,5% του συνόλου του κόστους τους Medicare για το 2013.

Τέλος, ενώ δεν εξετάσαμε άμεσα τον αντίκτυπο σε άλλα κυβερνητικά προγράμματα εκτός από το Medicare, το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η σημαντική μείωση του κόστους για το Medicare υποδηλώνει ότι και άλλα προγράμματα ενδέχεται να απολαμβάνουν δημοσιονομικές μειώσεις όταν εφαρμόζονται νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Η μείωση του κόστους του Medicare και των άλλων προγραμμάτων δεν αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση για την έγκριση της κάνναβης για ιατρική χρήση, μια απόφαση που είναι πολύπλοκη και πολυδιάστατη. Ωστόσο, αυτές οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν συζητούνται αλλαγές στην πολιτική για την κάνναβη.

Οι συγγραφείς ευχαριστούν τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια στο University of North Carolina στο Chapel Hill και στο Texas A&M University για τα σχόλια τους σε μια πρώιμη παρουσίαση αυτής της έρευνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1 O’Keefe K. State medical marijuana implementation and federal policy. (Πολιτειακή εφαρμογή της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και ομοσπονδιακή πολιτική) J Health Care Law Policy. 2013;16(1): 39–58.
2 Cerdá M,Wall M, Keyes KM, Galea S, Hasin D. Medical marijuana laws in 50 states: investigating the relationship between state legalization of medical marijuana and marijuana use, abuse, and dependence. (Νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης σε 50 πολιτείες: διερεύνηση της σχέσης μεταξύ νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και της κατάχρησης κάνναβης και της εξάρτησης) Drug Alcohol Depend. 2012;120(1–3): 22–7.
3 Frequently accepted illnesses include chronic pain, nausea, cachexia (weakening or wasting of the body), wasting syndrome resulting from HIV, glaucoma, AIDS, and cancer. For more details on specific state policies, seeProCon.org. (Οι συχνά αποδεκτές ασθένειες περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο, ναυτία, καχεξία (αποδυνάμωση ή φθορά του σώματος), σύνδρομο φθοράς που προέρχεται από HIV, γλαύκωμα, AIDS και καρκίνος. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες κρατικές πολιτικές, δες στοProCon.org.) 24 legal medical marijuana states and DC: laws, fees, and possession limits [Internet]. Santa Monica (CA): Pro- Con.org; c 2016 [cited 2016 May 25]. Available from:https://medicalmarijuana.procon.org/view.resource.php…
4 Pacula RL, Hunt P, Boustead A. Words can be deceiving: a review of variation among legally effective medical marijuana laws in the United States. (Οι λέξεις μπορεί να εξαπατήσουν: μια ανασκόπηση της διακύμανσης μεταξύ των νομίμως εφαρμοζόμενων νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες) J Drug Policy Anal. 2014; 7(1):1–19.
5 Chu Y-WL. The effects of medical marijuana laws on illegal marijuana use. (Οι επιπτώσεις των νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην παράνομη χρήση της κάνναβης) J Health Econ. 2014;38(1):43–61.
6 Anderson DM, Hansen B, Rees DI. Medical marijuana laws, traffic fatalities, and alcohol consumption. (Νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης, θάνατοι από τροχαία και κατανάλωση αλκοόλ) J Law Econ. 2013;56(2):333–69.
7 Lynne-Landsman SD, Livingston MD, Wagenaar AC. Effects of state medical marijuana laws on adolescent marijuana use. (Επιπτώσεις των πολιτειακών νόμων για την ιατρική χρήση της κάνναβης στη χρήση κάνναβης από εφήβους) Am J Public Health. 2013;103(8):1500–6.
8 Wall MM, Poh E, Cerdá M, Keyes KM, Galea S, Hasin DS. Adolescent marijuana use from 2002 to 2008: higher in states with medical marijuana laws, cause still unclear. (Εφηβική χρήση κάνναβης από το 2002 έως το 2008: υψηλότερη στις πολιτείες με νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης, η αιτία εξακολουθεί να είναι ασαφής) Ann Epidemiol. 2011;21(9):714–6.
9 Harper S, Strumpf EC, Kaufman JS. Do medical marijuana laws increase marijuana use? Replication study and extension. (Οι νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης αυξάνουν τη χρήση κάνναβης; Μελέτη αναπαραγωγής και επέκταση) Ann Epidemiol. 2012;22(3):207–12.
10 Bradford WD, Kleit AN, Neitert PJ, Steyer T, McIlwain T, Ornstein S. How direct-to-consumer television advertising for steoarthritis drugs affects physicians’ prescribing behavior. (Πώς η τηλεοπτική διαφήμιση κατευθείαν στον καταναλωτή για φάρμακα στεοαρθρίτιδας επηρεάζει τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς) Health Aff (Millwood). 2006;25(5):1371–7.
11 Keith A. Regulating information about aspirin and the prevention of heart attack. (Ρύθμιση πληροφοριών σχετικά με την ασπιρίνη και την πρόληψη της καρδιακής προσβολής) Am Econ Rev. 1995; 85(2):96–9.
12 Rubin P. Economics of prescription drug advertising. (Τα οικονομικά της διαφήμισης συνταγογραφούμενων φαρμάκων) Journal of Research in Pharmaceutical Economics. 1991;3(4):29–39.
13 Institute of Medicine. Marijuana and medicine: assessing the science base. (Κάνναβη και ιατρική: αξιολόγηση της επιστημονικής βάσης) Washington (DC): National Academies Press; 1999.
14 Για τα έτη 2010-12, όταν τα δεδομένα προέκυψαν από αίτημα της Pro-Publica σύμφωνα με τον νόμο για την ελευθερία της πληροφόρησης του 1966, εμφανίστηκαν μόνο οι αριθμοί Ταυτότητας Εθνικού Παρόχου (NPI) στα δημόσιας χρήσης δεδομένα του Medicare Part D Prescription Drug Event Standard Analytic File. Συνδέσαμε τις πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των γιατρών και τον τόπο άσκησης επαγγέλματος και τον φάκελο ανάλυσης σύμφωνα με τον αριθμό NPI και το National Plan and Provider Enumeration System των Centers for Medicare and Medicaid Services.
15 Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους πολιτειακούς νόμους με συνδέσμους προς τη νομολογία, βλ. Σημείωση 3.
16 Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, et al. Cannabinoids for medical use: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2015;313(24):2456–73.
17 Για παράδειγμα, οι βήτα-αναστολείς όπως η μετοπρολόλη και η προπρανολόλη έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της υπέρτασης, των καρδιακών δυσρρυθμιών και άλλων σχετικών διαγνώσεων. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι βήτα-αναστολείς ελέγχουν επίσης τις σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με το άγχος (όπως ο γρήγορος καρδιακός παλμός, το σφίξιμο στο στήθος και ο τρόμος) και ότι όταν οι ασθενείς δεν αισθάνονται αυτές τις αισθήσεις, η ψυχολογική τους εμπειρία στο άγχος μειώνεται σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα φάρμακα χορηγούνται ευρέως για περιστασιακές και άλλες μορφές άγχους, παρόλο που δεν έχουν εγκριθεί επίσημα από την FDA για την εν λόγω ένδειξη. Το εκτιμώμενο 52 τοις εκατό των συνταγών για βήτα-αναστολείς κατά την περίοδο 1999-2002 ήταν για χρήση εκτός χρήσης σήμανσης. Δες Lin HW, Phan K, Lin SJ. Trends in off-label beta-blocker use: a secondary data analysis. (Τάσεις στην εκτός-λίστας χρήση των βήτα-αναστολέων: μια δευτερεύουσα ανάλυση δεδομένων) Clin Ther. 2006;28(10): 1736–46; discussion 1710–1.
18 Παράρτημα http://content.healthaffairs.org/…/2015-1661_Bradford_Appen…
19 Health Resources and Services Administration. Area Health Resources Files (AHRF) [Internet]. Rockville (MD): HRSA; [cited 2016 May 25]. Διαθέσιμα από: http://ahrf.hrsa.gov/download.htm
20 Nunberg H, Kilmer B, Pacula RL, Burgdorf JR. An analysis of applicants presenting to a medical marijuana specialty practice in California. (Ανάλυση των υποψηφίων που παρουσιάστηκαν σε γιατρούς που ειδικεύονται στην κάνναβη στην Καλιφόρνια) J Drug Policy Anal. 2011;4(1):1.
21 Reinarman C, Nunberg H, Lanthier F, Heddleston T.Who are medical marijuana patients? Population characteristics from nine California assessment clinics. (Ποιοι είναι οι ασθενείς για την ιατρική χρήση της κάνναβης; Χαρακτηριστικά πληθυσμού από εννέα κλινικές της Καλιφόρνια) J Psychoactive Drugs. 2011;43(2):128–35.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.