Δύο εγκεκριμένα από το FDA φάρμακα, το dronabinol και το nabilone, περιέχουν συνθετική THC. Αντιμετωπίζουν τη ναυτία που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και αυξάνουν την όρεξη σε ασθενείς με υπερβολική απώλεια βάρους που προκαλείται από το AIDS. Η συνεχιζόμενη έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα φάρμακα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκρίνει τα nabiximols (Sativex®), ένα σπρέι στόματος που περιέχει THC και CBD. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα μυϊκού ελέγχου που προκαλούνται από την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά δεν είναι εγκεκριμένο από την FDA (πιθανόν γιατί χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φυσικά εκχυλίσματα THC και CBD).

Το Epidiolex, ένα ρευστό φάρμακο με βάση την CBD για τη θεραπεία ορισμένων μορφών παιδικής επιληψίας, εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την FDA.

Σημεία για να θυμάσαι:
* Ο όρος ιατρική κάνναβη αναφέρεται στη θεραπεία των συμπτωμάτων ασθένειας και άλλων καταστάσεων με ολόκληρο μη επεξεργασμένο φυτό κάνναβης ή με τα βασικά εκχυλίσματα του.
* Η FDA δεν έχει αναγνωρίσει ή εγκρίνει το φυτό της κάνναβης ως φάρμακο.
* Ωστόσο, η επιστημονική μελέτη των χημικών ουσιών στη κάνναβη που ονομάζονται κανναβινοειδή έχει οδηγήσει σε δύο φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν συνθετικά κανναβινοειδή, που έχουν εγκριθεί από την FDA σε μορφή χαπιών, το dronabinol και το nabilone, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ναυτίας και την όρεξη.
* Τα κανναβινοειδή είναι χημικές ενώσεις στην κάνναβη, όπως είναι η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο συστατικό της κάνναβης που έχει ψυχοδραστική επίδραση.
* Επί του παρόντος, τα δύο κύρια κανναβινοειδή από το φυτό της κάνναβης που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ιατρική/φαρμακευτική χρήση είναι η THC και η κανναβιδιόλη (CBD).
* Το σώμα παράγει επίσης τα δικά του κανναβινοειδή.
* Οι επιστήμονες πραγματοποιούν προκλινικές και κλινικές δοκιμές με κάνναβη και τα εκχυλίσματα της για τη θεραπεία συμπτωμάτων ασθενείας και άλλων παθήσεων.

Σίμος Δαλκυριάδης 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.